“Pe sfânta vieții cărare” este o cântare de laudă la adresa Creatorului, foarte dragă compozitorului Nicolae Moldoveanu. În cele patru strofe, autorul vorbește despre cărarea vieții și cum să înaintăm pe ea biruitori prin harul dat de Cel de sus. Refrenul constituie un imn de laudă Creatorului, adus dintr-o inimă plină de mulțumire pentru acest har și totodată plină de bucuria mântuirii. Lucian Mârza a aranjat această cântare pentru primul Concert Consonantis, gândind-o pentru un sextet de alamă, condus la trompeta I de Gabriel Gyarmati.
Giulia Șandor
Anul II, Muzicologie
Despre revenirea lui Mesia au cântat și vor cânta generații de oameni care așteaptă cu nerăbdare să Îl vadă față în față pe Creatorul lor. Nicolae Moldoveanu și-a alăturat acest cântec în marea „simfonie” a celor ce iubesc venirea Lui iar noi ne-am putut bucura și încuraja prin exprimarea acestor realități armonios îmbinate între text și muzică în lucrarea „Cu dor aștept”. Structura strofică favorizează cumularea dinamică într-o „tensiune” mereu crescândă care culminează în final, făcând posibilă ilustrarea luptei interioare a fiecărui creștin care se bazează pe promisiunea Domnului Isus Hristos „Iată, Eu vin curând…”

Arr. Marian Fedur

Orchestrație: Lari Muntean

Alegerea cântecului a avut o poveste mai diferită, aş putea spune. În timpul pregătirilor pentru inițierea proiectului Consonantis, împreună cu soția mea, Carmina, am fost invitați într-o duminică seara la fam. Pintilie Marin și Tania tocmai pentru acest scop: să stabilim ce cântec ar fi potrivit pentru concert. Am luat carte după carte, volum după volum și am început să solfegiem piese și să facem propuneri. Așa a dat Carmina peste această piesă din „Cântările Harului” vol. 3 la care am fost atras de text, dar mai mult, de caracterul românesc al liniei melodice a cântecului, ceea ce mi s-a părut potrivit cu proiectul nostru în care promovăm valorile autohtone și etosul românesc. Partea frumoasă a fost că fr. Marin îi spusese sorei Tania că simte că din „Cântările Harului” vol. 3 va fi aleasă piesa, ceea ce s-a și întâmplat. Astfel cred că nu la întâmplare a fost găsită, aleasă și prezentată sub această formă cântecul „Când te cheamă Domnul”.

La aranjament am încercat să subliniez și să sugerez semnificația textului cu ajutorul aparatului orchestral și al aranjamentului coral. De exemplu, la prima strofă, pe textul „Când te cheamă Domnul, ca să vii la El”, am ales sunetul cornului care, asemenea cornului de vânătoare, avea rol de provocare și chemare. În strofa a doua, expresia „n-alerga la prieteni” am dorit să o sugerez printr-un pizzicato la partida coardelor iar strofa a treia, în care se vorbește despre suferința și prețul pe care trebuie să-l plătim fiindcă rămânem lângă Domnul, am încadrat-o într-un tutti coral și orchestral în ff, cu linia dublată la octava superioară de sopran și tenor 1. Finalul a fost oferit corului care a încheiat ca o rugăciune pe cuvintele „Roagă-te, iubește-i și rămâi supus, și urmează numai Domnului Isus”.

SILVIU BRATU

„Versurile acestor minunate cântări scrise de Nicolae Moldoveanu m-au convins să pun pe note un aranjament coral şi orchestral care, prin diferite limbaje stilistice abordate, să înfăţişeze dragostea, măreţia şi atotputernicia lui Dumnezeu. Mai mult, îmi doresc ca această muzică să fie un îndemn spre a-L adora pe Dumnezeu şi spre a avea curajul de a ne încrede in El!”
Din Tine am venit, iubire – Arr. Andrei Dunca
0
    0
    Coșul dvs
    Coșul este golÎnapoi la shop