POVESTEA NOASTRĂ

Proiectul Consonantis a început timid cu aproximativ un an in urmă, când, împreună cu studenţi creştini de la Academia de Muzică ,Gheorghe Dima”, am pus bazele unui cor de cameră. Aveam dorinţa să cântăm împreună, aveam partiturile şi… vocile. Aşa că am început să ne formăm sunetul de ansamblu coral prin multe repetiţii, să ne omogenizăm şi să cântăm apoi în public. Au fost experienţe frumoase, pe care dorim tare mult să le repetăm.
Ideea corului de cameră a dat naştere la o alta – şi anume să extindem formaţia cu orchestră simfonică. Am văzut că sunt instrumentişti profesionişti care sunt gata oricînd să se bucure împreună de darul lui Dumnezeu: muzica. I-am contactat, am configurat formaţia şi ne pregătim intens pentru concertele pe care dorim să le susţinem, în formaţie completă CONSONANTIS.
Repertoriul nostru cuprinde exclusiv lucrări româneşti, iar în primul nostru concert, Corul si Orchestra Consonantis va da glas unor piese muzicale de referinţă din istoria bisericii româneşti persecutate în perioada comunistă. Este vorba despre compozitorul Nicolae Moldoveanu, ale cărui cântece au fost orchestrate de aranjori români din ţară sau din străinătate, special pentru acest concert. Deşi au aceeaşi sursă, lucrările vor fi diferite tocmai prin stilul componistic al celor implicaţi.
Chiar dacă suntem o mână de oameni (5) ,,la vedere”, am primit – şi încă primim – cu recunoştinţă ajutorul şi implicarea multor tineri profesionişti care stau în spatele culiselor şi sunt dispuşi să-şi ofere darul pentru ca acest proiect să continue. Vă invităm şi pe dumneavoastră să vă alăturaţi echipei noastre, iar o modalitate simplă – dar valoroasă – prin care puteţi face acest lucru, este să dăruiţi pentru susţinerea proiectului. Detalii aici.
Ca şi echipă avem viziune, avem planuri mari pentru viitor şi suntem entuziaşti şi nerăbdători să vedem ce se întâmplă atunci când muzicienii cântă de dragul Creatorului nostru. Vă invităm să ne scrieţi oricând doriţi pe adresa contact@consonantis.ro.
Vă aşteptăm cu drag la concertele noastre şi vă dorim ca bucuria de a cânta să se ia pe toţi cei care intră în contact cu noi!
Lidia M. -2017
Echipa Consonantis (foto de la stg. la dr.) :
Gabi Gyarmati, artist instrumentist
Silviu Bratu, dirijor cor
Lidia Moldovan, muzicolog
Răzvan Nemeş, dirijor
Titi Demian, iniţiator proiect

Evidentul spirit de bună colaborare între interpreţi şi dirijori, alături de seriozitatea cu care fiecare a abordat acţiunea, i-au capacitat pe interpreţi să ajungă la rezultate muzicale de foarte inaltă calitate. Corul a excelat prin vigoarea şi omogenitatea sonorităţii lor, dar şi prin sensibilitate şi o dorinţă vădită de a reda sensurile bogate ale textelor literare, nu numai cele muzicale. Orchestra, construită din tineri muzicieni de seamă ai României la posturile principale – oameni cu care orice orchestră profesionistă din Romania s-ar mandri – a surmontat frumos unele inegalităţi pe planul personalului printr-un acompaniament realizat cu multă muzicalitate şi precizie.
Pe planul lucrărilor interpretate, toate au fost scrise pentru acest eveniment. E de remarcat că există o comunitate de compozitori şi aranjori evanghelici, tineri şi nu aşa tineri, dintre care unii dau dovadă de maestrie, iar alţii de mult potenţial în dezvoltare. Subliniez prezenţa în unele lucrări a ceea ce aş numi un anumit estetic al pastişului, semn că unii din tinerii noştri sunt influenţaţi de mai multe genuri şi stiluri muzicale şi că mai au loc de creştere în ce priveşte înţelegerea profundă a valorilor muzicale intrinseci unui stil. Însă, găsesc că această comunitate promite mult şi îi felicit pentru că s-au aplecat asupra temelor autohtone, oferite de compozitorul de cântece creştine Nicolae Moldoveanu.
Sper din toata inima ca iniţiativa de sâmbătă, 5 noiembrie, să fie doar prima dintr-un lung şir, care să dea loc de creştere şi dezvoltare tinerilor, loc maturizării unui potenţial excepţional, loc multor satisfacţii muzicale şi spirituale. Abia aştept să-i văd aplecându-se şi asupra capodoperelor din marea muzică – lucrări din care avem cu toţii atata de invatat – şi în colaborare cu muzicieni consacraţi, mai înaintaţi pe drumul muzicii – oameni valoroşi de la care ar fi, de asemenea, multe de învăţat.
Vă doresc tuturor multă inspiraţie în tot ce faceţi şi haideţi, împreună, să căutăm tot mai mult să lăsăm în urma noastră drumuri deschise pentru cei care acum nu întrezăresc nici măcar o potecă.



